Στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ποτών επιπέδου 1 & 2, βάσει υγειονομικής διάταξης.
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ Εγκύκλιος Εφαρμογής της Υ.Α. 14708/2007 που αφορά στους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υλοποίησης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων.
Η εν λόγω Εγκύκλιος αποτελεί διευκρινιστική εγκύκλιο της Υ.Α. 14708/2007 και σκοπός της είναι η ορθή ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην υποχρεωτική εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων. Στο πεδίο εφαρμογής της υπάγονται:
Μικρές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP ,
Επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP.
Σύμφωνα με την Εγκύκλιο, μικρές επιχειρήσεις τροφίμων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων καθώς και άλλες επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, εκπαιδεύουν ή καταρτίζουν υποχρεωτικά όλο το προσωπικό που ασχολείται με το χειρισμό τροφίμων ακολουθώντας τα προγράμματα που έχει εκπονήσει ο ΕΦΕΤ.
Με μέριμνα του υπεύθυνου της επιχείρησης τροφίμων, το σύνολο των χειριστών τροφίμων αυτών των επιχειρήσεων θα πρέπει να διαθέτουν Βεβαιώσεις Εκπαίδευσης, εκδοθείσες από τον ΕΦΕΤ βάσει της ΥΑ 14708/17-08-2007. Οι εν λόγω βεβαιώσεις ισχύουν επ’ αόριστον, είναι αυστηρώς προσωπικές, ανήκουν στον χειριστή τροφίμων και όχι στην επιχείρηση, και ο μεν χειριστής τροφίμων οφείλει να διατηρεί σε καλή κατάσταση το πρωτότυπο αυτών, ο δε υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων φωτοαντίγραφα αυτών στον φάκελο εκπαίδευσης της επιχείρησης.
Από την παραπάνω εκπαίδευση εξαιρούνται οι χειριστές οι οποίοι κατέχουν έγκυρους και επίσημα αναγνωρισμένους από κρατικό φορέα τίτλους σπουδών ή βεβαιώσεις – πιστοποιητικά επιτυχούς παρακολούθησης κατάρτισης κρατικών φορέων ελέγχου τροφίμων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την παραπάνω εκπαίδευση εξαιρούνται οι χειριστές οι οποίοι κατέχουν έγκυρους και επίσημα αναγνωρισμένους από κρατικό φορέα τίτλους σπουδών ή βεβαιώσεις – πιστοποιητικά επιτυχούς παρακολούθησης κατάρτισης κρατικών φορέων ελέγχου τροφίμων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η BOSS-PCH με τριακονταετή εμπειρία λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη να γίνουν οι φιλοδοξίες μας πράξη και να σας παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στον χώρο του IPM & Food Technology